Czy da się zupełnie wykluczyć gluten?

Nie jest to zadanie proste, o czym doskonale wiedzą osoby chore na celiakię. Uczuleni na gluten muszą wyeliminować go ze swojego jadłospisu i wybierać wyłącznie produkty bezpieczne dla swojego zdrowia. Takie wyroby poznaje się przede wszystkim po umieszczonym na opakowaniu przekreślonym kłosie. W przypadku takich produktów brak glutenu jest pewny. Pozostałe rodzaje żywności mogą zawierać jego mniejsze lub większe ilości. Wbrew powszechnemu przekonaniu białko to znajduje się nie tylko w produktach zbożowych, można je spotkać zwłaszcza w powszechnie dostępnej żywności przetworzonej. Współczesny konsument spotyka się z nią niemal na każdym kroku. Przez to unikanie glutenu jest trudne, jednak z całą pewnością możliwe.

Świeże składniki, przepisy bez glutenu

Osobie nieuczulonej nie jest potrzeba specjalistyczna dieta bezglutenowa przepisy z nią związane są jednak coraz chętniej wykorzystywane także przez Polaków. Pomagają bowiem przygotować dania lekkostrawne i jednocześnie sycące. Wpisują się one nie tylko w gubienie kilogramów, ale również budowanie lepszego samopoczucia, wyższej samooceny oraz lepszej odporności organizmu. Wszystko przez jakość współczesnego jedzenia. Otóż w procesie produkcji zboża są oczyszczane z większości dobroczynnych składników i zaczynają stanowić przysłowiowe puste kalorie. To dlatego miłośnicy kajzerek, białego makaronu czy chleba często mają problem z utrzymaniem pożądanej masy ciała. Zmagają się natomiast:

  • z brakiem uczucia sytości po posiłku,
  • częstymi napadami wilczego głodu,
  • obniżonym samopoczuciem.

W przepisach bezglutenowych spotyka się natomiast świeże warzywa i owoce. Stosujący je zapewniają sobie dostawę optymalnych ilości minerałów, witamin i korzystnych składników pokarmowych. Co więcej, dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się nadwagi. Jeżeli ktoś nie jest uczulony na tę substancję, nie musi całkowicie rezygnować z produktów zbożowych. Z uwagi na ich wątpliwą jakość warto jednak ograniczać ich udział w codziennych posiłkach.

Całkowita rezygnacja z glutenu

Dieta bezglutenowa należy do najpopularniejszych obecnie sposobów odchudzania. Jednak lekarze podkreślają, że nie jest to metoda idealna. Przede wszystkim jeżeli ktoś nie wykazuje nietolerancji na gluten, nie ma powodu całkowitego usuwania go z diety. Tym bardziej, że ludzki organizm potrzebuje składników zawartych w zbożach i trudno je zastąpić. Potrzebna jest w tym celu konsultacja z dietetykiem, który pomoże opracować listę zdrowych zamienników. Zamiast tego przepisy bezglutenowe można wykorzystywać w nie tak restrykcyjny sposób. Korzystać z nich od czasu do czasu w imię poprawy kondycji psychofizycznej.